remove_red_eye 3716
favorite_border 1
share

Šetnja kroz podzemni svijet LIPSKA PEĆINA

Jedan od razloga za putovanja je potreba da vidimo i doživimo nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Mjesto koje je idealno za takvu vrstu “bijega”, mjesto koje vas “usisa” u svoj svijet i koje učini da zanijemite od čuda je – Lipska pećina.

Ova pećina je jedina u Crnoj Gori koja je osposobljena za posjete. Staza je duga oko 2.5 km i cijelim putem imate priliku da se divite veličanstvenim prirodnim ornamentima. Takođe, bogata je i izvorima vode kojom se snabdijevalo lokalno stanovništvo unazad stotinama godina. Kada smo već kod istorije, dok budete obilazili fascinantne podzemne galerije i dvorane lijepo je znati da su nju izuzetno cijenili crnogorski vladari poput

Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I. Njegoš je inicirao i prva istraživanja ove pećine, te jedna od najljepših dvorana nosi njegovo ime. Kralj Nikola, smatrajući da ona predstavlja nešto vrijedno pokazivanja je u njoj čak primao i strane državnike. Kao što smo već rekli, stanovništvo je pećinu otkrilo ko zna kad, ali se kao zvanična godina uzima 1839. kada je engleski arheolog Henri Lejard posjetio i ostavio bilješke o njoj. Pored njega, u njoj je bio i slavni ruski naučnik Pavle Rovinski, kao i osnivač moderne speleologije – Eduard Alfred Martel.

Jasno vam je da je ovo iskustvo koje bi trebali da priuštite sebi bar jednom u životu. Danas je pećina moderno opremljena sa pogodnostima za turiste: ako ste zaboravili jaknu – dobićete je u baru na ulazu; ako želite da razgledate sa porodicom – tu je pećinska tura koja se sastoji malo od vožnje turističkim vozićem, malo od šetnje sa obučenim vodičem; ako želite avanturu tu je posebno osmišljen aranžman za hrabre koji bi da saznaju šta se krije mimo staze.

Lipska pećina je nekoliko godina za redom  dobila TripAdvisor sertifikat odličnosti.  To vam je dovoljna referenca da izdvojite jedno prijepodne ili popodne i odlučite da se malo “isključite” iz svoje svakodnevice i “uključite” u potpuno novi univerzum.

GDJE?

Lipa Dobrska / 5KM udaljenosti od Cetinja

KAD?

http://lipa-cave.me/mne/raspored-tura/

ŽELITE DA SAZNATE JOŠ?

http://lipa-cave.me/mne/naslovna/

ŠTA MISLE DRUGI?

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g19199109-d7262982-Reviews-Lipa_Cave-Lipa_Cetinje.html

 

VAŽNO!

Temperatura je uvijek oko 10 oC, te je potrebno da se toplije obučete.

 

Postavi komentar

message
email
person